YEMEKLERDEKİ SİHİRLİ DOKUNUŞ OLAN BAHARATLARIN İNFLAMASYONA ETKİSİ

Baharat, Çanak, Tarçın, Gıda, Mutfak, Organik, Biber

BİR YEMEĞİ EN ÜST NOTAYA TAŞIMAK İÇİN HEPİMİZ DÖNEM  DÖNEM BAHARATLARDAN YARARLANIRIZ. 

GÜNCEL ÇALIŞMALAR ARTIK ŞUNU GÖSTERİYOR Kİ ÖZELLİKLE fesleğen, defne yaprağı, karabİber, tarçın, kİşnİş, kİmyon, zencefİl, kekİk, maydanoz, kırmızı bİber, bİberİye, kekİk ve zerdeçaLIN ANTİENFLAMATUAR SÜRECE KATKI SAĞLADIĞINI BELİRTMEKTEDİR. ÖZELLİKLE YOĞUN KARBONHİDRAT VE YAĞ İÇEREN BİR ÖĞÜN AKABİNDE İNFLAMATUAR  SÜRECE YATKINLILIK ARTMAKTADIR


kronİk İnflamasyon daha önce ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 72'sİnİ etkİleyen kanser, kardİyovasküler hastalık ve aşırı kİlo ve obezİte gİbİ CİDDİ  sağlık PROBLEMLERİ İLE İLİŞKİLENDİRİLMEKTEDİR. İŞTE TAM DA BURADA DEVREYE BAHARATLARIN OLUMLU ETKİSİ GİREBİLİR.

Randomİze, kontrollü bİr beslenme çalışmasında, araştırmacılar, katılımcılara altı gram baharat karışımı İle yağ ve karbonhİidrat bakımından yüksek bİr yemek tükettİrdİklerİnde , katılımcıların daha az baharat İçeren  veya hİç baharat İçermeyen bİR öğüne göre  daha düşük İltİhap belİrteçlerİne sahİp olduklarını keşfettİler.

Çalışma İÇİn araştırmacılar, 40 İla 65 yaşları arasında, aşırı kİlolu veya obezİte ve kardİyovasküler hastalık İÇİn en az bİr rİsk faktörü olan 12 erkek katılımcı İle çalıştı. Rastgele sırayla, her katılımcı üç ayrı günde doymuş yağ ve karbonhİdrat bakımından yüksek bİr öğünün üç versİyonunu TÜKETTİ : bİRİ baharatsız, bİRİ İKİ gram baharat karışımı ve dİğerİ altı gram baharat karışımı  İÇEREN ÖĞÜNLER KULLANILDI . Araştırmacılar, her bİr öğünden önce ve sonra dört saat boyunca İNFLAMASYON  belİrteçlerİnİ ölçmek İÇİn KATILIMCILARDAN kan örnekleri aldılar. Verİlerİ analİz ettİkten sonra, araştırmacılar, altı gram baharat içeren yemekten sonra, İKİ gram baharat İçeren veya baharat İçermeyen yemeĞE kıyasla, İnflamatuar sİtokİnlerİn azaldığını buldular. BU DA UZUN DÖNEMDE BAHARATLARIN VÜCUTTAKİ İNFLAMATUAR SÜREÇTE OLUMLU KATKILARININ OLABİLECEĞİNİ GÖSTERMEKTE. 

TADA OLAN KATKISININ YANI SIRA SAĞLIĞIMIZA DA SİHİRLİ DENEBİLECEK KADAR GÜÇLÜ ETKİ SAĞLAYAN BAHARATLAR MİDE SORUNUNUZ YOKSA DİYETİSYENİNİZİN KONTROLÜNDE  ÖĞÜNLERİNİZE MUTLAKA EKLENMELİ. 

KAYNAK 

Connie J Rogers, Penny M Kris-Etherton, Kristina S Petersen, Ester S Oh. Spices in a High-Saturated-Fat, High-Carbohydrate Meal Reduce Postprandial Proinflammatory Cytokine Secretion in Men with Overweight or Obesity: A 3-Period, Crossover, Randomized Controlled Trial. The Journal of Nutrition, 2020; DOI: 10.1093/jn/nxaa063

0yorum