ÇİKOLATA VE FLAVANOLLER

Kakao, Yemek, Tatlılar

PANAMA'NIN SAN BLAS ADALARINDA  YAŞAYAN KUNA YERLİLERİNDE TUHAF BİR ŞEY VARDIR. YA DA EN AZINDAN 1940'LARDA BİR BİLİMSEL MAKALE TANSİYONLARININ AŞIRI DÜŞÜK OLDUĞUNU BELİRTTİĞİNDE VARDI . BUNUN NEDENİ GENETİK BİR FAKTÖR DEĞİL , ANAKARADA YAŞAYAN YERLİLERİN TANSİYONLARI DÜŞÜK DEĞİLDİ. ADADA TANSİYONLARINI DÜŞÜREN BİR ŞEY Mİ YİYOR YA DA İÇİYORLARDI? HARVARD TIP OKULUNDAN DR NORMAN HOLLENBERG'İN İLGİSİNİ ÇEKEN BUYDU. KUNA YAŞAM BİÇİMİNİ İNCELEYİNCE KAKAO ÇEKİRDEĞİNDEN ÇOK AZ İŞLENEREK YAPILAN BİR İÇECEĞİN HALK ARASINDA ÇOK SEVİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI. YERLİLERİN TANSİYONUNUN BU KADAR DÜŞÜK OLMASININ ALTINDA YATAN NEDEN BU OLABİLİR MİYDİ? 

HOLLENBERG, DİĞER DOĞAL ÜRÜNLER GİBİ KAKAO ÇEKİRDEĞİNİN DE KİMYASAL OLARAK KOMPLEKS OLDUĞUNU BİLİYORDU. ARAŞTIRMACILAR HEM KAKAO ÇEKİRDEĞİNDEN HEM DE BU ÇEKİRDEKTEN YAPILAN ÇİKOLATADAN ONLARCA BİLEŞEN AYRIŞTIRDILAR. BUNLARDAN BAZILARI SAĞLIK AÇISINDAN DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ, ÖZELLİKLE DE FLAVANOLLER OLARAK BİLİNEN FAMİLYA. ASLINDA ÇİKOLATA ÜRETİCİLERİ FLAVANOLLERLE ÇOKTAN BERİDİR İLGİLİYDİLER VE MARS ŞİRKETİ LEZZETLİ VE YÜKSEK ORANDA FLAVANOL İÇEREN BİR KAKAO TOZU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORDU. BU ZOR BİR İŞE DÖNÜŞTÜ ÇÜNKÜ FLAVANOLLERİN DOĞAL OLARAK ACI BİR TADI VARDIR. BU DURUMDA MARS DR HOLLENBERG İLE ÇALIŞMAYA KARAR VERİNCE KENDİSİNE FLAVANOL TEMİN ETME KONUSUNDA DA MEMNUNİYETLE DESTEK VERDİLER, ÇOK GEÇMEDEN HOLLENBERG'İN  ÇALIŞMALARI FLAVANOLLERİN KAN DAMARLARINI GEVŞETTİĞİNİ VE BEYNE KAN AKIŞINI % 33 ORANINDA İYİLEŞTİRDİĞİNİ ORTAYA KOYDU. ÇİKOLATANIN HANESİNE BİR ARTI!

KAN DAMARLARINI GEVŞEMESİ ETKİSİ  ELDE EDİLEN TEK OLUMLU SONUÇ DEĞİLDİ. CALİFORNİA ÜNİVERSİTESİNİN DAVİS KAMPÜSÜNDE ÇALIŞAN DR CARL KEEN FLAVANOLLERİN 'KANI İNCELTTİĞİNİ' DE GÖZLEMLEDİ. ANLAŞILAN FLAVANOLLERİN KANIN KOYULAŞMASINI SAĞLAYAN FAKTÖRLERİN FAALİYETLERİYLE BAĞLANTISI VAR. BU ETKİ, İNSANLARIN KALP KRİZİNDEN KORUNMAK İÇİN HER GÜN ALDIKLARI ASPRİNİN ETKİSİNE BENZİYOR. KAKAONUN BİLEŞENLERİNİN KALP KRİZİNİ ÖNLEMESİNİ SAĞLAYAN BAŞKA BİR YOL DAHA VAR. SCRANTON ÜNİVERSİTESİNDEN DR JOE VİNSON ÇİKOLATANIN ANTİOKSİDAN ETKİSİNİ İNCELEDİ.NEDEN BUNA BAKMA İHTİYACI DUYDU ACABA?ÇÜNKÜ KORONER ATARDAMARLARIN TIKANMASINA YOL AÇAN MEKANİZMALARDAN BİRİ DÜŞÜK YOĞUNLUKLU LİPOPROTEİNLERİN(LDL) OKSİTLENMESİDİR. BÜYÜK OLASILIKLA BU OKSİDASYON KESİLİRSE KALP KRİZİ RİSKİ DE DÜŞÜRÜLECEKTİR. HER NE KADAR YALNIZCA DENEY TÜPLERİNDE OLSA DA VNSON KAKAO TOZU VE BİTTER ÇİKOLATANIN LDL OKSİDASYONU ÜZERİNDE OLDUKÇA ETKİLİ OLDUĞUNU BULDU. BUNUN İNSANLARIN YEMESİ GEREKEN ÇİKOLATA MİKTARI BAKIMINDAN ANLAMI NEDİR? ÇOK FAZLA BİR ANLAMI YOK , ANCAK PROVOKATİF BİR ÖN ÇALIŞMA KABACA 1,5 LT YA DA YEDİ FİNCAN SICAK ÇİKOLATA İÇİNDE BULUNAN 35 GRAM YAĞI ALINMIŞ KAKAONUN LDL OKSİDASYONUNU ÖNLEYİCİ ETKİLERİNİN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR. 
OLUMLU YÖNDE ÇALIŞMALAR DEVAM ETMEKTEDİR, ZÜRİH'TEKİ ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞAN DR ROBERTO CORTI 40 GRAM BİTTER ÇİKOLATANIN KORONER ATARDAMARLARDA KAN AKIŞINI KOLAYLAŞTIRDIĞINI ORTAYA ÇIKARTTI.FLAVANOLDEN YOKSUN OLAN BEYAZ ÇİKOLATANIN BÖYLE BİR ETKİSİ YOK. TUFTS ÜNİVERSİTESİNDEN JEFFREY BLUMBERG RASTGELE SEÇTİĞİ 50 DENEĞE 15 GÜN BOYUNCA 100 GRAMLIK SİYAH YA DA BEYAZ ÇİKOLATA YEDİRDİ. ŞANSLI DENEKLER TANSİYONLARIYLA KOLESTEROLLERİNİN DÜŞTÜĞÜNÜ VE İNSÜLİNE OLUMLU YANIT VERDİKLERİNİ GÖRDÜLER.  BU KONUDA BİZLERE DAHA FAZLA ŞEY SÖYLEYEN BİR ÇALIŞMA DA HOLLANDA'DAKİ HALK VE ÇEVRE SAĞLIĞI VE ULUSAL ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN YÜRÜTÜLMÜŞTÜR. 15 YIL BOYUNCA YAŞLARI 65 İLE 84 ARASINDA DEĞİŞEN 470 ERKEĞİN SAĞLIK DURUMU İZLENDİ VE DÜZENLİ OLARAK KAKAO ÜRÜNÜ TÜKETENLERİN DAHA DÜŞÜK TANSİYONU OLDUĞU BELİRLENDİ. HEYECAN VERİCİ BULGULARDAN BİRİ DE EN ÇOK KAKAO TÜKETEN ERKEKLERİN KALP HASTALIKLARINA YAKALANIP ÖLME OLASILIĞININ  EN DÜŞÜK OLMASIDIR. YİNE DE BU YÜKSEK TANSİYONU OLANLARIN, HATTA OLMAYANLARIN, ÇİKOLATA ATIŞTIRMAYA BAŞLAMASI GEREKTİĞİ ANLAMINA GELMEZ. 

DR HOLLENBERG'İN ÇALIŞMALARI FLAVANOLLERİN  VIAGRA'NIN FAALİYETLERİNDEN DE SORUMLU OLAN NİTRİK OKSİT MADDESİNİN SALIVERİLMESİNİ TETİKLEYEREK KAN DAMARLARINI GENİŞLETTİĞİNİ ÖNE SÜRÜYOR. BU ETKİNİN KLİNİK DENEYLERLEDE KANITLANMAYA İHTİYACI VAR. 

FLAVANOLLER GİBİ ANTİOKSİDANLARIN CİLT ÜZERİNDE DE ETKİLİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR. ALMANYA'DAN WILHELM STAHL VE MESLEKTAŞLARI BUNU BİLİMSEL OLARAK KANITLAMAYA KARAR VERDİ. KADINLARA 12 HAFTA BOYUNCA HER GÜN YÜKSEK YADA FLAVANOL İÇEREN KAKAODAN BİR FİNCAN ( 250 ML ) İÇİRDİLER. YÜKSEK FLAVANOL ALAN KADINLAR ULTRAVİYOLE IŞINLARA MARUZ KALDIKLARINDA CİLTLERİNDEKİ KIZARIKLIKLARIN AZALDIĞI, CİLTLERİNİN KALINLAŞTIĞI, DAHA NEMLİ HALE GELDİĞİ VE SERTLEŞİP PUL PUL DÖKÜLME ORANININ AZALDIĞI GÖRÜLDÜ. YANİ ÇİKOLATA HEM İÇİMİZDE HEM DE DIŞIMIZDA OLDUKÇA OLUMLU ETKİLİ.  

YİNE DE İTALYADA MESSİNA ÜNİVERSİTESİNDE HAZIRLANAN BİR RAPORA GÖRE , HAMİLEYKEN YA DA EMZİRİRKEN  YÜKSEK MİKTARDA ÇİKOLATA TÜKETMEK İYİ BİR FİKİR DEĞİL. DOKTORLAR, ÇOK MİKTARDA KAKAO VE ÇİKOLATA TÜKETEN ANNELERDEN DÜNYAYA GELEN BEBEKLERİN DAHA GERGİN VE AGRESİF OLDUĞUNU , HİÇ SUSMADAN AĞLAMA NÖBETLERİ GEÇİRDİĞİNİ ORTAYA ÇIKARTTI. ANNELERE ÇİKOLATA TÜKETİMİNİ KESMELERİ SÖYLENDİĞİNDE BEBEKTEKİ BU OLUMSUZ  BELİRTİLER TAMAMEN ORTADAN KALKTI ,AMA BU SEFER DE AİLENİN EN HUYSUZÜYESİ ANNE OLMAYACAK MI DİYE MERAK EDİYORUZ DOĞRUSU.

SONUÇ OLARAK UYGUN PORSİYON , UZGUN ZAMAN VE UYGUN ÜRÜN TÜKETİLDİĞİNDE  ÇİKOLATA VE İÇERDİĞİ FLAVANOLLER SAĞLIĞIMIZI KORUMAYA GÖNÜLLÜ GÜZEL BİR YARDIMCI. 

0yorum