SÜTÜN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ






SÜT, İNSAN ORGANİZMASINA GEREKLİ PEK ÇOK BESİN ÖĞESİNİ BÜNYESİNDE  BULUNDURAN ÖNEMLİ BİR BESİN KAYNAĞIDIR. GERÇEK MANADA  YAŞAMSAL BİR SIVIDIR VE YAŞAMIN HER EVRESİNDE GEREKLİDİR. ÖZELLİKLE ÇOCUKLUK , GEBELİK-EMZİKLİLİK VE YAŞLILIK DÖNEMLERİNDE KEMİK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ BİLİNEN SÜTÜN , OBEZİTE , KANSER, HİPERTANSİYON GİBİ KRONİK HASTALIKLARLA İLİŞKİSİNİ GÖSTEREN ARAŞTIRMALAR VE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR GİDEREK ARTMAKTADIR. 

SÜT, ÇOCUKLARIN YETERLİ VE DENGELİ BESLENİP SAĞLIKLI BÜYÜMELERİNİN SAĞLANMASI İÇİN ÇOCUK BESLENMESİNDE DÜZENLİ OLARAK YER ALMASI GEREKEN BİR BESİNDİR. 
SÜT BİLEŞİMİNDE YAKLAŞIK 85 FARKLI BESİN ÖĞESİ BULUNMAKTADIR. 
SÜT İYİ KALİTEDE BİR PROTEİN KAYNAĞI OLMASININ YANI SIRA İÇERDİĞİ BESİN ÖĞELERİ ,KALSİYUM, FOSFOR ,  İYOT,  ÇİNKO  B2 , B6 , B12 VİTAMİNLERİ, FOLİK ASİT , LİNOLEİK ASİT, ARAŞİDONİK ASİT  SAYESİNDE MENTAL GELİŞİMİ DESTEKLER. BAZI ÇALIŞMALAR  GÖSTERİYOR Kİ OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA DÜZENLİ SÜT TÜKETİMİ  SAYESİNDE ,  BİLİŞSEL PERFORMANS VE OKUL BAŞARISINDA ARTIŞLAR GÖZLEMLENMEKTEDİR. 
SÜT PROTEİNLERİ VÜCUTTA BİLİNEN BÜYÜME GELİŞMEYE KATKISI, DOKU FARKLILAŞMA ETKİNLİĞİNİN YANI SIRA KALSİYUM EMİLİMİ VE BAĞIŞIKLIK FONKSİYONLARI ÜZERİNE OLUMLU ETKİLERİNİN OLDUĞU , KAN BASINCINI DÜŞÜRÜP KANSER RİSKİNİ AZALTTIĞI VE  AĞIRLIK YÖNETİMİNDE ETKİN OLDUĞU , DİŞ ÇÜRÜMELERİNDE KORUYUCU ETKİSİ OLDUĞU BİLİNMEKTEDİR. 
VÜCUDUMUZDA PEK ÇOK FAYDASI OLAN BU DEĞERLİ BESİNİ GÜNLÜK TÜKETİMLERİMİZİN ARASINDA MUTLAKA DÜZENLİ OLARAK BULUNDURMALIYIZ, O HALDE HAYDİ TAM DA ŞU ANDA BİR BARDAK SÜT TÜKETMEYE NE DERSİNİZ?


100 G TAM YAĞLI SÜTTE ENERJİ VE BESİN ÖĞESİ DEĞERLERİ

SU (g)
87,3
ENERJİ (kkal)
65,5
PROTEİN(g)
3,4
YAĞ( g)
3,6
KARBONHİDRAT(g )
4,8
KÜL(g)
0,7
KALSİYUM(mg)
122
FOSFOR (mg)
95
DEMİR(mg)
0,1
POTASYUM (mg)
153
SODYUM(mg)
51
A VİTAMİN (IU)
126
TİAMİN (mg)
0,04
RİBOFLAVİN(mg)
0,16
Nİasin(mg)
0,1
C VİTAMİNİ(mg)
0,9






















0yorum