İLK KEZ 1981 YILINDA JENKİNS VE ARKADAŞLARI TARAFINDAN KULLANILAN BİR TERİMDİR, AYNI BİREYDE BİR BESİN TÜKETİLDİKTEN SONRA GLUKOZ YA DA BEYAZ EKMEĞE KIYASLA KAN GLUKOZUNU YÜKSELTME ORANI OLARAK TANIMLANMAKTADIR. ÖZELLİKLE GLİSEMİK İNDEKS ENERJİ İÇERİĞİNİN %80'İNDAN FAZLASI KARBONHİDRATTAN GELEN PATATES, PİRİNÇ VE TAHIL GRUBU BESİNLER İÇİN UYGULANMAKTADIR. KAN DOLAŞIMINDA GLUKOZUN GİRİŞ ORANI VE YÜKSELMİŞ KAN GLUKOZUNUN SÜRESİ, SAĞLIK VE HASTALIK PARAMETRELERİNİ ETKİLEYEBİLECEK BİR ÇOK HORMONAL VE METABOLİK DEĞİŞİKLİKLERİ BAŞLATABİLMEKTEDİR. BU BAĞLAMDA DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSE SAHİP BESİNLERİN BAZI KRONİK HASTALIKLARIN RİSK ETMENLERİ ÜZERİNE YARARLI ETKİLERİ BULUNDUĞU SÖYLENEBİLİR.
DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ BESİNLER KAN ŞEKERİNİ YAVAŞ VE DAHA AZ YÜKSELTİR, PROTEİN VE YAĞLARDA GLİSEMİK İNDEKS SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.
YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKSE SAHİP KARBONHİDRATLAR KAN ŞEKERİYLE BİRLİKTE İNSÜLİN HORMONUNU DA YÜKSELTİRLER. KARBONHİDRATLA BİRLİKTE ALINAN PROTEİN VE YAĞ DA ŞEKERİN ARTMASINA KATKIDA BULUNABİLİR.
KİLO VERMEK İSTEYEN BİR KİŞİ , GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK GIDALARI TERCİH ETMELİ , ÖRNEĞİN RAFİNE EDİLMİŞ ŞEKERLER, NİŞASTALI YİYECEKLER , BAKLAVA , REÇEL , PATATES VE PİRİNÇ GİBİ BESİNLERDEN UZAK DURMALIDIR.
GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK GIDALARIN OLDUĞU GİBİ , DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSE SAHİP BESİNLER DE VARDIR. BUNLAR , SALATALIK, PATLICAN , BİBER, TURP, HİNDİBA, REZENE, SARIMSAK, YEŞİL FASÜLYE, PIRASA, MARUL, MANTAR, BAMYA, YEŞİL SOĞAN ,TURP, KABAK , ISPANAK , BROKOLİ, DOMATES GİBİ SEBZELER , AYRICA AHUDUDU , AVOKADO, BADEM, CEVİZ , FINDIK , SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ , KURU BAKLAGİLLER VE İŞLENMEMİŞ ET TAVUK VE BALIK OLARAK SIRALANABİLİR.
BESLENMEDE KARBONHİDRAT SEÇİMİNE ÇOK DİKKAT EDİN, GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK BESİNLER ÖNCELİKLİ TERCİHİNİZ OLSUN.
BEYAZ UN VE RAFİNE TAHILDAN YAPILMIŞ GIDALAR SOFRANIZDAN UZAK OLSUN, RAFİNE KARBONHİDRAT OLAN BEYAZ EKMEK YERİNE TAM BUĞDAY VEYA ÇOK TAHIL İÇEREN ALTERNATİFLERE YÖNELİN,
DİYETTEKİ LİG ORANI ARTTIKÇA GLİSEMİK İNDEKS AZALIR.
YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKSLİ YİYECEKLER TOKLUK KAN ŞEKERİYLE YEMEK SONRASI İKİ SAATLİK KAN ŞEKERİNİ FAZLASIYLA ARTTIRIRLAR, SONUÇ OLARAK İLERİ SAATLERDE YAĞ ASİTLERİ VE KAN ŞEKERİ DÜŞER, BU DA ACIKMAYA NEDEN OLUR. BU NEDENLE DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ GIDALAR KISA SÜRELİ ETKİ AÇISINDAN DAHA DOYURUCUDUR.
GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK GIDALAR İNSÜLİN HORMONUNDA AZALMA VE ENERJİ ARTMASININ YANI SIRA YAĞ DEPOLANMASINI AZALTIR, VE VÜCUTTAKİ YAĞ STOKLARININ AZALTILMASINA YARDIMCI OLUR, SAĞLIKLI AĞIRLIK KAYBINA OLUMLU ETKİLERİ VARDIR.
ÖĞÜNLERDEKİ GLİSEMİK YÜK %50 AZALTILDIĞINDA DOYGUNLUK HİSSİ YARI YARIYA ARTAR.
BESİN SEÇİMLERİNİZİ GLİSEMİK İNDEKS ADINA DOĞRU YAPTIĞINIZDA HEM SAĞLIKLI YAŞAYIP HEM DE AĞIRLIK YÖNETİMİNİ KOLAYCA SAĞLAYABİLİRSİNİZ.
0yorum