SONBAHARIN SAĞLIKLI ARMAĞANI KUŞBURNU

 

KIŞI İYİDEN İYİYE HİSSETMEYE BAŞLADIĞIMIZ ŞU GÜNLERDE , ELİNİZE SICACIK BİR FİNCAN KUŞBURNU ÇAYINIZI ALIN VE BU KIYMETLİ BİTKİYİ KEŞFETMEYE BAŞLAYALIM.

YEŞİL YAPRAKLARIN ARASINDA, KIRMIZI  RENKLİ SEVİMLİ GÖRÜNTÜSÜ İLE DOĞANIN KALBİNDE VAROLAN  , ROSA CANİNA;  BİLİNEN DİĞER  ADI İLE KUŞBURNU  BESİN DEĞERİ VE İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN OLDUKÇA FAYDALARI OLAN BİR BİTKİDİR. KUŞBURNU, HALK HEKİMLİĞİNDE FARKLI HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE İLAÇ OLARAK EN FAZLA KULLANILAN BİTKİLERDENDİR. KUŞBURNU MEYVELERİNDE C, P, A, B1, B2, E VE K VİTAMİNLERİ VARDIR. KUŞBURNU, MEYVESİ İLE REÇEL, MARMELAT, MEYVE SUYU, ÇAY GİBİ ÜRÜNLER ÜRETİLEREK BU BİTKİYE EMEK HARCAYAN KİŞİLERE GELİR SAĞLAMAKTADIR . KUŞBURNU ANTİİNFLAMATUAR OLMASININ YANI SIRA  BESLEYİCİ KOMPOZİSYONU NEDENİYLE, KUŞBURNU TAKVİYESİ, OSTEOARTRİT, ROMATOİD ARTRİT VE KANSER DAHİL OLMAK ÜZERE BAZI KRONİK HASTALIKLARDA ÇOK OLUMLU ETKİLERE SAHİPTİR .

C VİTAMİNİ BAKIMINDAN EN ZENGİN BİTKİSEL KAYNAKLARDAN BİRİDİR LİMONDAN 40 KAT DAHA FAZLA C VİTAMİNİ İÇERMESİ DE İLGİNÇ BİR BİLGİDİR. . AYRICA PROSİYANİDİ VE FLAVONOİD TİPİ FENOLİK BİLEŞİKLER TAŞIMAKTADIR. GEREK C VİTAMİNİ GEREKSE FENOLİK BİLEŞENLERİNE BAĞLI OLARAK KUŞBURNU MEYVELERİNİN KUVVETLİ ANTİOKSİDAN ETKİYE SAHİP OLDUĞU DENEYSEL PEK ÇOK ÇALIŞMA İLE GÖSTERİLMİŞTİR. İÇERİĞİNDEKİ C VİTAMİNİ NEDENİYLE SOĞUK ALGINLIĞINDAN KORUYUCU VE TEDAVİSİNE YARDIMCI OLARAK  ÖZELLİKLE SALGINININ YOĞUN OLDUĞU BU GÜNLERDE YAYGIN BİÇİMDE KULLANILMAKTADIR. BU ETKİLERİNİN YANI SIRA HER GÜN YENİ BİR FAYDASI DA ARAŞTIRICILAR TARAFINDAN ORTAYA ÇIKARTILMAKTADIR.

BİR JAPON ARAŞTIRICI GRUBU, DİYABETE KARŞI ETKİLİ VE ŞİŞMANLIĞI ÖNLEYİCİ DOĞAL İLAÇLAR GELİŞTİRMEK ÜZERE YÜRÜTTÜĞÜ BİR ARAŞTIRMADA KUŞBURNU MEYVELERİNİN ZAYIFLATICI ETKİSİ BULUNDUĞUNU FARK ETMİŞTİR. KUŞBURNU MEYVELERİNİN TÜMÜNÜN , ETLİ KISMININ VE TOHUMLARININ AYRI AYRI ÖZÜTÜ HAZIRLANMIŞ , FARELERE İKİ HAFTA SÜRE İLE VERİLMİŞ BİLHASSA TOHUMLARDAN HAZIRLANANA ÖZÜTÜN  VÜCUTTAKİ YAĞ ORANINI BELİRGİN ŞEKİLDE AZALTTIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR. İLGİNÇ OLAN BU SÜREÇTE HAYVANLARIN İŞTAHLARINDA HERHANGİ BİR AZALMA GÖRÜLMEMİŞ. HERHANGİ BİR YAN ETKİYE RASTLANMAMIŞ OLMASI DA AYRICA ÖNEMLİDİR , BU İKİ HAFTALIK UYGULAMA SÜRECİNDE HAYVANLARIN KARACİĞER DOKUSU TRİGİLİSERİT SEVİYESİNDE YÜZDE 65 VE PLAZMA TRİGLİSERİT VE SERBEST YAĞ ASİTİ SEVİYELERİNDE İSE YÜZDE 40 CİVARINDA BİR DÜŞME SAĞLANMIŞ , ANCAK TOTAL KOLESTEROLE DAİR BİR ETKİ BİLDİRİLMEMİŞTİR. ŞİŞMANLIĞI ÖNLEYİCİ ETKİNİN TOHUMLARDA BULUNAN BİLEŞENLERE BAĞLI OLDUĞU GÖRÜLÜYOR, MEYVENİN TÜMÜ TOZ HALİNE GETİRİLİP  UYGULANDIĞINDA BU ETKİ ZAYIFLARKEN, MEYVENİN SADECE ETLİ KISMI UYGULANDIĞINDA HERHANGİ BİR ETKİ GÖZLEMLENMEMİŞ. 

ŞÜPHESİZ ARAŞTIRMALAR HER GEÇEN GÜN ARTARAK  DEVAM EDECEK , DOĞANIN BİZE SUNDUĞU TÜM GÜZELLİKLERİ KEŞFETMEYİ ,YAŞAMIMIZA VE BESLENMEMİZE EKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ. 
 

0yorum