SADECE TABAĞINIZIN BOYUT VE RENGİNİ DEĞİŞTİREREK ZAYIFLAYABİLECEĞİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?



SON YILLARDA, TABAK BÜYÜKLÜĞÜNÜN VE RENGİNİN BİREYLERİN KENDİ TABAKLARINA ALDIKLARI GIDA PORSİYONUNU YAKINDAN ETKİLEDİĞİ GÖRÜŞÜ BENİMSENMEKTEDİR. 

DENEYSEL ÇALIŞMALAR BÜYÜK TABAKLARDA SERVİS EDİLEN PORSİYONUN DAHA KÜÇÜK GÖRÜNDÜĞÜ VE DOLAYISIYLA BU ÇEŞİT KAPLARI SEÇEN BİREYLERİN DAHA  ÇOK BESİN TÜKETME EĞİLİMİNDE OLDUKLARINI GÖSTERMEKTEDİR. 

BUNUNLA BERABER , KÜÇÜK TABAKLARIN BESİN ALIMINI AZALTMADIĞINI GÖSTEREN ÇALIŞMALAR DA MEVCUTTUR. 

YALNIZCA TABAK BOYUTUNUN KÜÇÜLTÜLMESİ BESİN ALIMINI AZALTMADA YETERLİ OLMAYABİLİR, ÇÜNKÜ KÜÇÜK TABAKLAR İNSANLARIN PORSİYONUNU DA KÜÇÜK OLDUĞUNUN FARKINA VARMALARINA NEDEN OLABİLMEKTEDİR. TABAĞIN TASARIMI , DESENİ VE RENGİ DE İÇİNE ALINAN YEMEĞİN MİKTAR ALGISINI ETKİLEMEKTEDİR. 

DELBOEUF YANILSAMASI:

DELBOEUF 1865 'DE YAPTIĞI ÇALIŞMALARDA , YAN YANA YERLEŞTİRİLMİŞ İKİ ÖZDEŞ DAİRENİN BİRİ KENDİNDEN OLDUKÇA BÜYÜK , DİĞERİ İSE YİNE KENDİNDEN DAHA BÜYÜK DAİRELER İLE ÇEVRELENDİĞİNDE İNSANLARIN YANILARAK İÇ DAİRELERİ FARKLI OLARAK ALGILADIKLARINI GÖSTERMİŞTİR. 

BU YANILSAMA İNSANLARIN NEDEN DAHA BÜYÜK TABAKLARA DAHA FAZLA YA DA KÜÇÜK TABAKLARA DAHA AZ YİYECEK ALDIĞINI AÇIKLAR.

DAİRELER ARASINDA BOŞLUK NE KADAR AZ İSE İÇ DAİRE O KADAR BÜYÜK ALGILANMAKTA , İKİ DAİRE ARASINDA BOŞLUK  BÜYÜDÜKÇE ŞEKİL  İKİ  FARKLI DAİRE OLARAK VE İÇ DAİRE DE DAHA KÜÇÜK ALGILANMAKTADIR. DAİRELER ARASINDAKİ MESAFENİN UZUNLUĞU İLE DAİRE  RENKLERİ ARASINDAKİ KARŞITLIK DA BESİNİN ALGILANAN MİKTARINI ETKİLEMEKTEDİR. BU NEDENLE İNSANLAR İKİ DAİRE ARASINDAKİ ŞEKİLLERİN BENZERLİĞİNİ VURGULAMA EĞİLİMİNDE OLSALAR DA İÇ DAİREYİ DAHA BÜYÜK ALGILARLAR. 


KOERT VAN ITTERSUM VE  BRIAN WANSINK BU KONU İLE İLGİLİ 2012 YILINDA BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRMİŞ BUNA GÖRE İKİ DENEKTEN (A VE B) BİRBİRLERİNDEN BAĞIMSIZ OLARAK KENDİLERİNE VERİLEN BENZER HEDEF SERVİS ÖLÇÜSÜNE SAHİP TABAKLARDA YİYECEK ALMALARI İSTENMİŞTİR. 

ŞEKLE GÖRE TÜKETİCİ B NİSPETEN DAHA KÜÇÜK BİR KASE İÇİNE HEDEF BÜTÜKLÜK DOĞRULTUSUNDA YİYECEK SERVİS EDERKEN ,HİÇ BİR BAĞLAYICILIĞI OLMAMASINA KARŞIN TÜKETİCİ B NİN DE TABAĞINA ALDIĞI YEMEK HEDEF BÜYÜKLÜK KADAR OLMUŞTUR.  

SONUÇ OLARAK BU DURUM HEDEF PORSİYON MİKTARININI GERÇEK PORSİYON MİKTARINDAN DAHA KÜÇÜK ALGILANMASINA VE DOLAYISIYLA  DA BUNU DENGELEMEK /TELAFİ ETMEK İÇİN DENEĞİN DAHA FAZLA YEMEK ALMASINA NEDEN OLMUŞTUR.

DİĞER YANDAN KASENİN ÇAPI İLE KENARLAR ARASINDAKİ BOŞLUK ORANI KÜÇÜK OLDUĞUNDA TÜKETİCİ B BÜTÜNSEL OLARAK KASENİN ÇUKUR BÖLÜMÜNEDİKKATİNİ YOĞUNLAŞTIRARAK ARADAKİ BOŞLUKLARI KASENİN BÜTÜNLÜĞÜ İÇİNDE ALGILAYACAKTIR.  

TABAK RENGİ İLE YİYECEĞİN RENGİ ARASINDAKİ ZITLIĞIN DA TÜKETİLEN GIDANIN ALGILANMASINDA DEĞİŞİKLİĞE NEDEN OLMAKTADIR. ÇALIŞMALAR, TABAK İLE GIDA ARASINDAKİ RENK ZITLIĞI AZALDIKÇA, TÜKETİLEN  GIDANIN ÇOĞALDIĞINI  GÖSTERMİŞTİR. BU DA DELBOUF YANILSAMASININ BAŞKA BİR ETKİSİDİR. 

TABAK  VE YEMEK SERVİSİNDE YAPACAĞINIZ KÜÇÜCÜK MÜDAHALELER İLE OBEZİTE RİSKİNİZİ GÖZLE GÖRÜLÜR ŞEKİLDE AZALTMAK ELİNİZDE , ŞİMDİ HEDEFİNİZİ GERÇEKLEŞTİRMENİN TAM ZAMANI , UNUTMAYIN UFAK NÜANSLAR SİZE BÜYÜK BAŞARILARUN KAPISINI ARDINA DEK AÇABİLİR. 

0yorum