KIŞIN HABERCİSİ DAĞ ÇİLEĞİ





ARALIK AYI SOĞUĞUNU İYİDEN İYİYE HİSSETMEYE BAŞLADIĞIMIZ ŞU GÜNLERDE, SİZLERE  KIŞI İLAN EDEN MİNNOŞ GÖRÜNÜMLÜ YABANİ BİR MEYVEDEN BAHSETMEK İSTİYORUM. 

KOCA YEMİŞ  , DAVULGA YEMİŞİ YA DA  DİĞER BİR ADI İLE DAĞ ÇİLEĞİ OLARAK DA BİLİNMEKTE,  ÜLKEMİZDE ORMANLIK ALANLARDA SIKÇA YETİŞMEKTE, ÖZELLİKLE MAKİLERDE GÖRÜLEN FUNDAGİLLER FAMİLYASINDAN BİR BİTKİDİR. KocayemİŞİn olgunlaşmış koyu kırmızı kabuklu meyvelerİ yuvarlak çİlek görünümünde olmasına karşın, botanİk ve pomolojİk olarak çİlek türü İle aralarında benzerlİk bulunmamakta, ancak İngİlİzce'de `strawberry tree' (çİlek ağacı ) olarak İsİmlendİrİlmektedİr. Meyvelerİ genellİkle 5-15 g ağırlığında ve 10-20 mm boyutlarındadır. Dış görünüşü çok çekİcİ ve kırmızı renklİ, dış yüzeyİ İse pürüzlüdür. Olgunlaşmış yumuşak tekstürlü meyvelerİ genellİkle tatlıdır. Meyvelerİ doğadan genellİkle orman köylüleri tarafından toplanarak, sınırlı mİktarlarda yöresel pazarlarda tüketİcİlere sunulmaktadır. Meyvelerİ taze tüketİmİn yanında özellİkle jöle, pasta ve süslemede değerlendİrİlmekteDİR.

CİDDİ ANTİOKSİDAN  VE FLAVONOİD KAYNAĞI BU MEYVE SADECE BU DÖNEME HAS OLUP GÜNDE BİR AVUÇ TÜKETİMİ İLE NEREDEYSE GÜNLÜK C VİTAMİNİ İHTİYACINI KENDİ BAŞINA KARŞILAYABİLME ÖZELLİĞİNE SAHİPTİR. HAZIR MEVSİMİ GELMİŞKEN PAZARDAN DAĞ ÇİLEĞİ ALMADAN EVİNİZE DÖNMEYİNİZ. 

 

0yorum